Du är här: Start/Uppleva & Göra/Kultur/Kultur för unga/Ungt kulturpris

Ungt kulturpris

Kulturpris för dig under 25 år och som bor eller har särskild anknytning till Mörbylånga kommun.

Mörbylånga kommuns unga kulturpris på 5 000 kronor tilldelas en person eller en förening där huvudpersonen är mellan 7-25 år. Personen eller föreningen ska ha utfört värdefulla insatser för kulturen i Mörbylånga kommun. Priset går till personer som är bosatta i eller har särskild anknytning till Mörbylånga kommun.

Pristagare 2021: Gabriella Cappuccio

Priset till gavs till Gabriella med motiveringen: "För sitt entusiastiska, kunniga och självklara sätt att arbeta med kreativa kulturella projekt som vänder sig till barn och unga i Mörbylånga kommun tilldelas Gabriella Cappuccio årets Unga kulturpris. Med sin glädje och sitt stora intresse sprider hon skapandets glädje till unga i olika sammanhang vilket är av stor betydelse i vår kommun och i vår tid.""

Pristagare 2020: Elias Elling

Priset till Elias gavs med motiveringen: "Elias Elling har utan att kompromissa följt sin dröm att med teater som uttryck skapa sin egen karriär. Inom filmen har Elias medverkan vunnit första pris i Sveriges Kortfilmsfestival och han är snart aktuell med en större roll i en serie för C More och TV4."

Pristagare 2019: Lovisa Niklasson

Priset till Lovisa gavs med motiveringen: "Med sin unika röst och personliga tolkningar banar Lovisa väg mot en strålande karriär inom svenskt musikliv. Fostrad av både Kulturskolan och Södra Ölands Musikteaterförening står hon stadigt på det Öländska alvaret."

Pristagare 2018: Simon Bondesson

Simon är en av de få som med respekt kan vandra musikaliskt mellan olika genrer och sprida spelglädje både lokalt och nationellt.

– Det var en överraskning, men det känns jättekul att ha vunnit. Det betyder mycket, säger Simon i en artikel skriven av 24Öland.se.

Prstagare 2017: Matteus Lilja

Årets pristagare har en naturlig förståelse för rörelse och mönster som hen liksom kritiskt tänkande har fortsatt att utveckla. Hen är mycket kreativ i skapande processer, improvisation och att skapa egna rörelser. Pristagaren har inte bara byggt upp sin fysiska förmåga som dansare utan också den kreativa motivationen för dansen som konstform. 2017 års unga kulturpris går till Matteus Lilja för hans stora talang för modern dans.

Pristagare 2016: Alireza Teimori

För hans stora mod och hängivenhet till filmen, som tagit honom på en farlig resa från Afghanistan via Iran till Lycksele och senare Öland och med största säkerhet i framtiden vidare ut i filmvärlden. Alirezas filmer har visats på Göteborgs internationella filmfestival, Tempo dokumentärfestival, Sveriges kortfilmsfestival och Afgansk TV. Filmerna är starka berättelseer om att vara människa i världen, om längtan, livsval, sorg och medmänsklighet.

Pristagare 2015: Emmi Roosling:

För hennes personligt gåtfulla och sparsmakade bildspråk. Fotografier som uttrycker allvar, vemod och kärlek inför människan, skapandet och landskapet. Pristagaren är inte bara en professionell fotograf utan också en ung aktiv kraft i det öländska föreningslivet.

Pristagare 2014: Elina Danielsson och Ida Johansson

Mörbylånga kommuns unga kulturpris 2014 tilldelas Elina Danielsson och Ida Johansson. Pristagarna är goda förebilder för andra ungdomar, då de visar att ett stort engagemang för musik och en blandning av talang och hårt arbete skapar framgång. Årets unga kulturpristagare har stor betydelse för den öländska musikscenen.

Pristagare 2013: Elisabeth Skoglund och Johan Svensson

Ungt kulturpris för 2013 år tilldelades Elisabeth Skoglund och Johan Svensson för deras engagerade arbete med ungdomsgruppen i södra Ölands musikteater. 2013 satte de upp ungdomsföreställningen Plasma, där de gjort allt från att skriva manus och regi till att sköta ekonomi, rekvisita och marknadsföring. Med sin iver och inlevelse är Elisabeth Skoglund och Johan Svensson goda förebilder för att väcka ungdomars intresse för musik och teater.

Sidan granskad 8 april 2022 Kommentera sidan