1. Socialtjänsten på nätet /
 2. Ställ en ny fråga /
 3. Min son vill inte gå till skolan /
 4. Svar: Min son vill inte gå till skolan - Socialtjänsten på nätet

Svar: Min son vill inte gå till skolan

Skapad av Socialtjänsten på nätet, 2015-08-21
 • Inga svar
 • 2015-08-21 #1
  Socialtjänsten på nätet
  Grupp: Moderator

  Hej förälder.

  Tack för din fråga. Det är en svår situation ni befinner er i som familj med en son som inte vill gå till skolan. Många föräldrar känner att de blir helt utmattade av den press och oro som uppkommer med den problematik du beskriver. Det är bra att du frågar om råd för hur ni kan göra.

  Det verkar som ni har en kontakt med skolan men att de inte heller i dagsläget vet hur de ska motivera er son. Att ha en fortsatt nära kontakt med skolan är mycket viktigt för att nå målet att sonen ska komma tillbaka. Det är ofta mycket ångestladdat för de här eleverna med skola och de känner ett misslyckande för varje dag de inte förmår sig till att gå upp till skolan. Ju längre tiden går ju mer socialt isolerade blir de och de känner att de redan har förtstört sina chanser till en bra skolgång. Det blir en ond spiral. Det är också viktigt att försöka förstå de underliggande orsakerna till varför han känner detta motstånd till skolan, Är det för höga krav? Svårt i de sociala relationerna? Mobbing? Dålig självkänsla? eller något annat som tynger ner er son. Det är viktigt att möta honom på hans villkor och få honom att förstå att livet inte är kört.

  Jag tänker också att det kan vara bra för er familj att få stöd utanför skolan, ni kan själva göra en ansökan hos socialtjänsten att ni önskar hjälp med att förstå sonens ovilja till skolan, hur ni kan motivera honom och hur ni ska hantera det för att själva orka finnas där för sonen. Socialtjänsten kan exempelvis bevilja familjebehandlarinsats som både kan handleda er föräldrar men också er son. Ju tidigare ni ber om hjälp ju bättre då inte de negativa beteendemönster som sonen visar upp befästs allt för mycket.

  Socialtjänsten i Mörbylånga kommun 0485-47184

  Ni kan också ringa till BUP för att rådgöra hur ni ska möta er son och få hjälp att se de underliggande orsakerna till skolfrånvaron.

  Önskar er all lycka till

  mvh

  Socialtjänsten

  Svara