1. Socialtjänsten på nätet /
 2. Ställ en ny fråga /
 3. Hur gör man? /
 4. Svar: Hur gör man? - Soctanterna

Svar: Hur gör man?

Skapad av Soctanterna, 2014-11-12
 • Inga svar
 • 2014-11-12 #1
  Soctanterna
  Grupp: Moderator

  Hej nyblivna tonårspappa.

  Du skriver att du tycker att det är svårt att hantera din dotter som är i tonåren. Det är en stor omställning både kroppsligt och känslomässigt för er dotter just nu vilket också gör att ni föräldrar måste förhålla er på ett nytt sätt. I tonåren pendlar många mellan att vilja vara nära sina föräldrar men det är också en process i självständighet. Du skriver inte så mycket om vad det är du tycker är svårt med att hon hamnat i tonåren men som förälder är det viktigt att vara närvarande och intresserad, kunna sätta upp regler och stå för dem även om tonåringen inte håller med alla gånger. Det är också bra att prata med tonåringen om varför vissa regler finns, hur hon tycker att det skulle vara istället och gemensamt kompromissa sig fram till olika lösningar. Dessa samtal bör inte hållas i samband med att din dotter är arg över något utan när hon lugnat ner sig och är mottaglig igen. Det är också viktigt att ni som föräldrar håller er lugna och inte brusar upp på samma sätt som er dotter utan är tydliga och bemöter henne med förståelse för att hon kan vara arg över vissa saker.

  Du skriver också om din oro över droger eller att din dotter ska hamna i tråkigheter. Detta är nog en känsla alla föräldrar känner igen sig i. Det är svårt att släppa kontrollen och inte veta vad som händer när ens tonåring mer och mer skapar sig ett liv utanför hemmet. Ni som föräldrar kan uppmuntra er tonåring att ta hem sina kompisar så att ni får en chans att lära känna dem, försök att ha en kontakt med deras föräldrar för att visa på att ni tar ett gemensamt ansvar. De tecken man kan uppmärksamma när det gäller droger är om ni tycker att er dotter blivit mycket förändrad i sin personlighet eller att bekantskapskretsen helt plötsligt byts ut.

  Det finns också råd och stöd utifrån som man kan få.

  För samtal kan man kontakta socialsekreterare på familjecentralen. Där kan man prata om tonårstid, relationer och föräldraskap utan att det krävs beslut eller journalförs. Socialsekreterare på familjecentralen har tystnadsplikt.

  Man kan också ringa till Bris föräldratelefon 077-1505050

  Om man upplever att problemen bara blir större och reletionen till din tonåring präglas av konflikter och bråk så erbjuder kommunen en föräldragrupp som heter Komet som du kan läsa mer om på kommunens hemsida under föräldrastöd.

  Man kan också vända sig direkt till socialtjänsten om man har en oro för att sitt barn/ungdom utsätter sig för risker eller tar droger.

  Det viktigaste av allt är din närvaro som förälder, att du finns när det är tufft och släpper taget lagom mycket när din tonåring vill pröva sina vingar. Hoppas att du fick svar på dina frågor annars är du välkommen att skriva igen.

  Med vänlig hälsning

  Soctanterna

   

  Svara