EPA traktorer

Skapad av Oro, 2015-11-06
 • 1 svar
 • 2015-11-06 #1
  Oro
  Grupp: Gäst

  hej, jag är orolig för min dotter som är 13 år och hänger med EPA burna pojkar på köpstaden. Jag har hört att det är en del stök därnere och vet inte hur jag ska hantera detta. Försökt att prata med min dotter, men inge kommit någonstans. Alla andra får ju..

  Svara
 • 2015-11-06 #2
  Socialtjänsten
  Grupp: Moderator

  Hej Förälder!

  Vad roligt att du har hittat till detta forumet!

  Du berättar om din oro för att din tonårsdotter umgås med äldre killar i ett sammanhang som du inte känner dig trygg med. Det är en stor omställning för familjen när ens barn kommer in i tonåren och påbörjar en frigörelseprocess. Det är en balansgång som förälder att hitta en väg som fungerar för er båda. Den stora frågan är oftast vilka gränser man som förälder kan sätta, vad kan man tillåta och vad ska man begränsa? För att man ska kunna ha kunna förstå varandra så är det viktigt att ha en dialog och också vara delaktig i sin tonårings intressen till exempel kan du åka till Köpstaden och se vad det är din dotter faktiskt gör samt vilka som faktiskt är där. Får verkligen alla andra vara där? Uttrycket "alla andra får" används ofta av ungdomar och det är viktigt att du som förälder är tydlig med vad ni i er familj har för regler och gränser och att i det spelar det ingen roll vad alla andra får. Det kan vara svårt men det är viktigt att förklara för din dotter att de regler och gränser som finns är till för att skydda henne och att det är för att ni föräldrar bryr er om och vill hennes bästa.

  Vi funderar på vad din oro består i. Påverkar din dotters umgänge och närvaro med killarna på köpstaden hennes sätt att vara till exempel att hon är förändrad i sitt humör, att hon isolerar sig från resten av familjen och struntar i andra regler som finns inom familjen? Vi funderar också på om hennes förmåga och närvaro i skolan har förändrats eller påvisar hon andra tecken på att fara illa eller vara utsatt?

  Om du känner att situationen påverkar din dotter på ett negativt sätt och du har svårt att själv kunna prata med henne utan att hamna i konflikt så kan du göra en ansökan tll socialtjänsten för att få råd och stöd. Vårt mottagningstelefonnummer är 0485-47162.

  Du kan även också ringa till BRIS föräldratelefon för att få råd och stöd. Du hittar information HÄR.

  Om du tycker att din relation till din dotter präglas av konflikter och utmäningar kring gränssättning finns det kostnadsfri föräldrastödsutbildning som kallas Komet. Mer information om det hittar du HÄR.

  Det finns en bok som vi rekommenderar till alla tonårsföräldrar. Den heter "Älskade förbannade tonåring" och är skriven av Birgitta Kimber och Virginia Molgaard.

  Hoppas att detta kan hjälpa dig!

  Med vänlig hälsning

  Socialtjänsten

  Svara