Du är här: Start/Kommun & Politik/Press och kommunikation/Pressmeddelanden/Välkomna till Victoriavandringen mitt i unika världsarvet
Familj vandrar på Stora alvaret på Öland. Foto: Kennerth Kullman/Mostphotos

Välkomna till Victoriavandringen mitt i unika världsarvet

PRESSMEDDELANDE Den 14 juli fyller Kronprinsessan Victoria år och 9–15 juli firas Victoriadagarna. Under dessa dagar hamnar Öland i fokus och blir en mötesplats som inspirerar till fysisk aktivitet och hälsosam livsstil. Den 11 juli är den stora vandringsdagen för hela familjen där alla kan gå Victoriavandringen. Alla är välkomna till Penåsa, utanför Kastlösa, för att uppleva den unika naturen på södra Öland – ett av FN-organisationens Unescos världsarv.

– Vi i Mörbylånga kommun erbjuder fantastiska vandringsleder genom ett världsunikt landskap. Därför är vi glada att få vara med och bjuda in till Victoriavandringen och samtidigt dela med oss av våra smultronställen, säger Ann Willsund, kommundirektör i Mörbylånga kommun.

Vandringen börjar på besöksparkeringen i Kastlösa. Därifrån kan den som vill åka traktor och vagn till Penåsa som ligger cirka tre km bort. Naturligtvis går det lika bra att vandra eller cykla sträckan.

Utifrån Penåsa kan var och en sedan välja sin egen vandringstur, kort eller lång, och få uppleva ett särpräglat och vackert landskap med unika växter och djur, spår av gamla ödebyar och banvaktarstugor.

– Intresset för vandring har vuxit enormt de senaste åren. Därför är det jättekul att vi kan arrangera en vandringsaktivitet för hela familjen. Och den här vandringen är inte på vilket ställe som helst, utan i en fantastisk miljö som återfinns på Unescos världsarvslista, säger Bente Transö på Friluftsfrämjandet.

Under Victoriavandringen den 11 juni erbjuder vi guidningar och aktiviteter för hela familjen. För den som vill finns här även tipspromenad på temat världsarvet med frågor för både barn och vuxna. En del av vandringsleden och rastplatsen är tillgänglighetsanpassad. Fika och enklare förtäring går att köpa på plats.

Victoriavandringen är en del av Victoriadagarna och genomförs i samarbete mellan Friluftsfrämjandet, Mörbylånga kommun, Kastlösa gymnastikförening, Kastlösa hembygdsförening och STF Öland. Besökarna ges även möjlighet att delta i Victoriadagarnas insamling till Kronprinsessan Victorias Fond.

Datum: Måndagen den 11 juli klockan 10.00-16.00.
Plats: Penåsa, utanför Kastlösa i Mörbylånga kommun.

För mer information och frågor

Matheus Tholin, natur- och fritidsutvecklare, Mörbylånga kommun
Matheus.Tholin@morbylanga.se
Telefon: 0485-474 92

Bente Transö, ordförande, Friluftsfrämjandet Kalmar Öland lokalavdelning
bente.transo@friluftsframjandet.se
Telefon: 073-535 36 31

Sidan uppdaterad 9 juni 2022 Kommentera sidan