Du är här: Start/Kommun & Politik/Press och kommunikation/Pressmeddelanden/Trist, grå tunnel i Mörbylånga förvandlas till Sagotunneln

Trist, grå tunnel i Mörbylånga förvandlas till Sagotunneln

PRESSMEDDELANDE Nu har kreativa ungdomar i Mörbylånga kommun dragit de sista penseldragen och tillsammans skapat en storartad muralmålning. Den tidigare otrygga, gråa och trista gångtunneln under Köpmangatan i Mörbylånga är nu en portal till sagornas värld – Mörbylångas sagovärld! Sagotunneln är ett socialt och konstnärligt projekt för att göra en plats som upplevts som otrygg till en trygg plats att vara stolt över.

Under två års tid har ungdomar i Mörbylånga arbetat med muralmålningen Sagotunneln. På tisdag den 14 juni klockan 18 är det invigning. Kommunstyrelsens ordförande Matilda Wärenfalk klipper band, ungdomar från projektet berättar om processen och det blir musik med Kulturskolans världsmusikband Rackartyg.

– Tänk att en gångtunnel, grå och trist kan bli en fin sagotunnel! Förutom att jag är stolt över våra duktiga ungdomar, är det här projektet är ett jättebra exempel på hur vi arbetar med Snyggt & Tryggt i vår kommun, säger Matilda Wärenfalk, kommunalråd i Mörbylånga kommun.

Undgomarna har arbetat med projektet från idé till sista penseldrag.

– Genom att delta i arbetet med egna idéer och skisser, lära sig muralmålningsteknik, planera ljussättning och genomföra skapandet, har ungdomarna gjort tunneln till en vacker, rolig och magisk plats att gå igenom. På väg till och från skolan, jobbet eller på promenader, säger Eva Matthis, Kulturskolan i Mörbylånga kommun.

Ungdomar från Kulturskolan och Fritidsgårdarna kickade igång projektet i juni 2020 med en workshop i street art och muralmålningsteknik med den professionella street art gruppen Street Corner. Tillsammans under workshopdagarna målade de då en graffittivägg vid Granudden i Färjestaden.

– Vill vi få ungdomar och vuxna att ta ansvar för och tycka om sin lokalmiljö. Någon som annars kunde klottra har fått möjlighet att känna sig sedd, få uttrycka sin kreativitet och ta ansvar för sin omgivning, säger Eva Matthis.

Tillsammans med elever från årskurs 3 i estetiska ämnen/bild från Jenny Nyströmskolan arbetade ungdomarna vidare med skisser och idéer och skapade denna fina plats. Mörbylångas sagovärld - Sagotunneln.

Projektet startade 2020 genom en förfrågan från Gatutekniker Christina Hysing Borrhed, från Mörbylånga kommun, Samhällsbyggnad – gator och service till Kulturskolan. Tillsammans med Fritidsgårdarna startade enheten och Kulturskolan Tunnelprojektet i Mörbylånga. Samarbetet utökades 2021 med elever från Jenny Nyströmskolan, estetiska ämnen/bild årskurs 3.

Datum: Tisdagen den 14 juni klockan 18.00-19.00
Plats: Gångtunneln under Köpmangatan vid busshållplats Trollet, Mörbylånga

För mer information och frågor

Eva Matthis, bildpedagog, kreativ verkstad och kulturpedagog Kulturskolan i Mörbylånga kommun
0485-476 24 eller eva.matthis@morbylanga.se

Sidan uppdaterad 10 juni 2022 Kommentera sidan