Du är här: Start/Kommun & Politik/Press och kommunikation/Pressmeddelanden/Södra Ölands demensteam är bäst

Södra Ölands demensteam är bäst

PRESSMEDDELANDE: Hurra! Vi vann! Demensteamet i Mörbylångas kommun har blivit utsett till Årets Team. Under gårdagens Framtidsgala vann demensteamet det åtråvärda priset med motiveringen: ”Genom stort engagemang och god samverkan har ett multiprofessionellt team skapats. Teamets mål är att skapa den bästa kommunen att leva i för personer med demenssjukdom och deras anhöriga.”

- Det här är så fantastiskt roligt, säger Matilda Wärenfalk, kommunalstyrelsens ordförande i Mörbylånga kommun, och fortsätter:

- Eldsjälarna i demensteamet har arbetat hårt och målmedvetet med att skapa de bästa förutsättningarna för våra demenssjuka och deras anhöriga. Det här är beviset på att de lyckats.

Framtidsgalan har sedan 2015 årligen delat ut priser för att uppmärksamma personer och organisationer som gör skillnad varje dag i offentlig sektor.

Demensteamet är en del av Mörbylånga kommuns och Region Kalmars hälsocentraler och projektet startade för cirka tre år sedan. Mörbylånga kommun är en av fem kommuner i landet som fått statligt stimulansbidrag för att utveckla arbetet för ett så kallat standardiserat insatsförlopp vid demenssjukdom, utifrån en modell som Socialstyrelsen publicerade 2019.

I demensteamet ingår undersköterskor, arbetsterapeut, fysioterapeut, anhörigkonsulent och enhetschef från kommunen. De som arbetar i teamet har engagemanget i demensteamet som en del av sitt ordinarie arbete. Och en sak är säker, alla i teamet är eldsjälar med lång erfarenhet av att arbeta med demenssjuka. Att teamet verkligen har kunskap, engagemang och ett driv utöver det vanliga, bevisar utmärkelsen Årets Team.

- Vi är oerhört stolta över demensteamet på södra Öland. Ni är ett av årets bästa team! Den är så välförtjänt! Ni arbetar över gränserna mellan kommun och region med målet att göra livet bättre för dementa och deras anhöriga. Ni visar i handling hur framtidens goda och nära vård ska se ut när den är som bäst, säger Mathias Karlsson, ordförande socialnämnden.

- Detta är fantastiskt roligt, att demensteamet utsetts till Årets team och satt södra Ölands demensvård på den nationella kartan. Med ett stort engagemang och brukarens fokus gör teamet väsentlig skillnad i vardagen för den demenssjuke och dess anhöriga. Vi är glada och stolta och kommer att fira utmärkelsen med teamet inom kort, säger Ann-Katrin Ståhl, socialchef i Mörbylånga kommun.

Svenskt Demenscentrum har följt arbetet i de fem kommunernas demensteam och kommer i höst publicera teamens erfarenheter och arbete som inspirationsmaterial till landets övriga kommuner och regioner.

Fredagen den 23 november med start kl. 13.00 presenterar teamet sitt arbete under ett eftermiddagsseminarium på Skansen i Färjestaden. På seminariet medverkar också representanter från Socialstyrelsen, SKR och Göteborgs kommun.

Grattis än en gång till södra Ölands demensteam som vunnit det ärofyllda priset Årets Team på Framtidsgalan 2021!

På bild:

Demensteamet på Framtidsgalan 2021 samt Marion Rasmussen-Nilsson, enhetschef för sjuksköterskorna, och Ann-Katrin Ståhl, socialchef i Mörbylånga kommun.

Stående fr vänster: Ann-Katrin Ståhl, Karin Birgersdotter Nilsson, Sofie Skånberg, Catarina Westerlund, Lena Olsson, Therese Hallenbrink Sofia Andersson, Arzi Lokrantz. Sittande fr vänster: Marion Rasmussen- Nilsson, Fredrik Lilja, Anna Leion, Maria Palm. Med i demensteamet men ej på bild är: Helen Svensson, Kristina Suljov och Anette Ljungqvist.

Mer information

Fredrik Lilja, demenssjuksköterska och ledare för teamet i Mörbylånga kommun
fredrik.lilja@morbylanga.se
Tfn: 0485-474 11

Sidan uppdaterad 10 november 2021 Kommentera sidan