Du är här: Start/Kommun & Politik/Press och kommunikation/Pressmeddelanden/Mörbylånga kommun en av finalisterna i Sveriges ”Miljöbästa kommun”

Mörbylånga kommun en av finalisterna i Sveriges ”Miljöbästa kommun”

PRESSMEDDELANDE: Mörbylånga kommun fortsätter sin superklättring i årets mätning ”Miljöbästa kommun”. Kommunen går från plats 47 till att vara topp 10 och finalist i sin kategori – mindre städer/tätorter. Totalt har Mörbylånga kommun klättrat över 190 placeringar på två år.

Mörbylånga kommun har de senaste åren satsat hårt på sitt miljö- och hållbarhets-arbete, ett arbete som märks. Idag drivs till exempel 97 % av kommunförvaltningens fordonsflotta på förnybara bränslen, det finns en daglig mätning av matsvinn i kommunens grundskolor och det pågår ett arbete för att enbart välja svensk-producerade livsmedel i kommunens verksamheter för att minska klimatpåverkan. Kommunen är också den första i Kalmar län att ha en digital koldioxidbudget.

– Vi jobbar för att vårt miljö- och klimatarbete ska ligga i framkant och inspirera andra att följa med på omställningsresan. Vår digitala koldioxidbudget som riktar sig till den breda allmänheten är exempel på det och vårt långsiktiga arbete med vatten-frågor för att hålla kvar vatten i landskapet, säger Thérese Lindquist, miljö- och klimatstrateg.

Undersökningen "Miljöbästa kommun" genomförs för 14:e året i rad av tidningen Aktuell Hållbarhet. Syftet är att ta tempen på hur kommunerna integrerar klimat- och hållbarhet i det kommunala arbetet. Bland annat undersöks kommunens arbete med Agenda 2030, cirkulär ekonomi och fossilbränslefria transporter samt aktuell statistik från bland andra Livsmedelsverket, Naturvårdsverket, Håll Sverige Rent och forskare vid flera universitet och högskolor.

– Vi vet att vi har en stor och viktig uppgift med att få med agenda 2030 i vår vardag och samtidigt prioritera klimat- och miljöfrågorna. Att vårt arbete uppmärksammas och att vi nu är tio i topp i landet i vår kategori gör mig stolt och är ett kvitto att vi är på rätt väg, men vi ska givetvis fortsätta och bli ännu bättre, säger Matilda Wärenfalk, kommunalråd.

I år hamnar Mörbylånga alltså någonstans i topp 10 med chans att bli årets Miljöbästa kommun. Vilken kommun som vinner tillkännages vid konferensen Hållbar kommun den 19 maj.

Mer info:

Thérese Lindquist, miljö- och klimatstrateg