Du är här: Start/Kommun & Politik/Press och kommunikation/Pressmeddelanden/Meröppet ökar tillgängligheten till biblioteken

Meröppet ökar tillgängligheten till biblioteken

PRESSMEDDELANDE: Nu kan medborgare låna böcker året runt i kommunens bibliotek! Låntagare som fyllt 18 år kan ansluta sig till tjänsten Meröppet på samtliga tre folkbibliotek i Mörbylånga kommun och får då tillgång till biblioteken från kl. 07.00 – 22.00 årets alla dagar.

Under hösten har Biblioteken i Mörbylånga kommun jobbat aktivt med att införa Meröppet på samtliga folkbibliotek i kommunen. Meröppet är ett system som baseras på tillit och tillgänglighet och utökar möjligheten att använda de tjänster som biblioteken erbjuder.

Just tillgänglighet är Mörbylånga kommuns stora fokusområden där Meröppet bara är en del av arbetet.

- Biblioteket ska vara till för alla. Under året som gått har vi jobbat med ett barn- och ungdomsprojekt i linje med barnkonventionen och där just tillgänglighet varit i fokus. Under nästa år kommer vi att fortsätta jobba med tillgänglighet och här kommer Meröppet att spela en stor roll. Under Meröppet kan våra låntagare själva låna och lämna tillbaka böcker och annan media i våra automater samt slå sig ner i biblioteket för att studera, söka information eller läsa tidningar och tidskrifter på plats, säger Helena Rosén Johansson, bibliotekarie på Biblioteken i Mörbylånga kommun.

- Det känns jättebra att kunna erbjuda Meröppet på samtliga folkbibliotek. Meröppet grundas på tillit och förtroende och är en utökad service till våra låntagare. Det innebär ett nytt arbetssätt för oss med förberedelser av vår personal för att tjänsten ska kunna erbjudas. Till exempel måste en reserverad bok finnas på plats på reservationshyllan redo för att lånas ut. Detta möjliggör för de som jobbar natt eller har oregelbundna arbetstider att kunna ta sig till biblioteket och på så sätt ökas möjligheten att nå ut till nya målgrupper, säger Michael Jildestad, kultur- och bibliotekschef i Mörbylånga kommun.

Såhär ansluter du dig till Meröppet

Alla som ansluter sig till tjänsten måste fylla i ett avtal för Meröppet. Detta gäller även för dig som sedan tidigare varit ansluten till det system som fanns på Färjestadens bibliotek innan pandemin bröt ut 2020. Avtalet fylls i tillsammans med personal under ordinarie öppettider.

Kontakt och mer information

Helena Rosén Johansson, bibliotekarie, Biblioteken i Mörbylånga kommun
helena.rosenjohansson@morbylanga.se
Tfn: 0485-474 02

Kontaktperson:
Michael Jildestad, kultur- och bibliotekschef i Mörbylånga kommun
michael.jildestad@morbylanga.se
Tfn: 0485-471 58

Sidan uppdaterad 17 december 2021 Kommentera sidan