Du är här: Start/Kommun & Politik/Press och kommunikation/Pressmeddelanden/Brukarnas röster visar vägen för en ännu bättre hemtjänst
Brukaren Marianne Hasselbom tillsammans med undersköterskorna Caroline Sabelström och Lina Åsenius.

Brukarnas röster visar vägen för en ännu bättre hemtjänst

PRESSMEDDELANDE: I slutet av oktober startade social omsorg i Mörbylånga kommun ett pilotprojekt om behovsanpassad hemtjänst– en unik satsning för kommunen! Projektet syftar till att skapa en mer personcentrerad vård för brukaren och en förbättrad arbetsmiljö för personalen.

Nu har pilotprojektet varit igång i cirka fyra veckor och mycket har hunnit hända. Cirka 20 intervjuer har genomförts med brukare i en hemtjänstgrupp. Undersköterskorna Lina Åsenius och Caroline Sabelström ingår i pilotprojektets arbetsgrupp och har genomfört en del av intervjuerna.

- Det har varit intressant att höra vad våra brukare har att säga. Även om det är personer vi ofta besöker har det varit värdefullt att få sitta ned och ha en fördjupad dialog, säger Lina Åsenius, undersköterska i Mörbylånga kommun.

Att intervjua brukare och studera organisationen har gett en fördjupad bild av det individuella värdet hos varje brukare och hur verksamheten fungerar idag.

- I intervjuerna har vi sett en röd tråd av faktorer som är gemensamt för många av dem vi besöker. Vi ser att det finns en utvecklingspotential i hur vi idag arbetar och det ska bli spännande att se om vi kan hitta ett annat sätt att arbeta på för att möta våra brukares behov på ett mer individanpassat sätt, säger Caroline Sabelström, undersköterska i Mörbylånga kommun.

Utöver intervjuerna har arbetsgruppen varit ute och observerat arbetet kring brukarna. De har bland annat varit med biståndshandläggarna i deras arbete.

- Det har varit nyttigt och intressant att följa med och se hur de olika professionerna jobbar. Det skapar en större förståelse för varandra och medför ett bättre samarbete. Det vore nyttigt att studera varandras arbete över lag även i framtiden, säger Caroline Sabelström.

Pilotprojektets arbetsgrupp består av 11 undersköterskor från kommunens alla hemtjänstteam samt en enhetschef, utvecklingschef och konsult. Gruppen har ett nära samarbete med bland annat enhetschefen för biståndshandläggarna. Det har underlättat samarbetet och man ser stora möjligheter att utveckla hemtjänsten tillsammans.

- Att arbeta i projektform på det här sättet är spännande och ett annorlunda sätt att arbeta på. Det är kul att få vara med och påverka och vi ser möjligheter till en hållbar förändring, säger Lina Åsenius.

Kontakt och frågor

Sofi Ludvigsson Ferm, utvecklingschef social omsorg Mörbylånga kommun
Sofi.ludvigssonferm@morbylanga.se
Tfn: 0485-476 09

På bild ovan: Brukaren Marianne Hasselbom tillsammans med undersköterskorna Caroline Sabelström och Lina Åsenius.

På bild nedan: Undersköterskona Lina Åsenius och Caroline Sabelström arbetar med pilotprojektet om behovsanpassad hemtjänst.

Undersköterskorna Caroline Sabelström och Lina Åsenius.


Sidan uppdaterad 26 november 2021 Kommentera sidan