Städa södra Ölands stränder

Har du hittat skräp på en strand här på södra Öland och vill göra något åt det? Mörbylånga kommun har en strandstädarkarta för att underlätta städning och hämtning av skräp. Tillsammans kan vi hålla Öland rent!

Mörbylånga kommun och övriga kommuner i Kalmar län tar itu med ett av vår tids största miljöproblem: det marina skräpet. Upp emot 13 miljoner ton skräp hamnar i haven varje år, mer än hälften av det är plast. 80 procent av skräpet i haven kommer från land. Om fler hjälps åt att hålla stränderna rena minskar vi mängden skräp i haven. Att plocka skräp är en handfast insats för miljö där liten som stor kan bidra.

Strandstädarkartan – så här fungerar den

Du börjar med att fylla i ett formulär i strandstädarkartan där olika flaggor används för att markera den fina städinsats du har gjort. Det går utmärkt att lämna skräpet på återvinningscentralerna men även på de platser som anges som upphämtningsplats på strandstädarkartan. Meddela i strandstädarkartan att skräpet behöver hämtas. Det är extra bra om du sorterar plast separat, då kan det återvinnas enklare. 

Du hittar strandstädarkartan här (öppnas i nytt fönster).

Material för strandstädning

Det finns säckar att hämta på följande platser:

Färjestaden - kommunens förråd, Industrigatan 14 mellan kl. 7-16.
Mörbylånga - kommunhusets entré kl. 8-16.
Södra Möckleby vid mataffärens entré.
Ottenby fågelstation.
Gräsgårds hamn.
Stenåsa bokhandel.

Fyllda säckar kan lämnas i enlighet med strandstädningskartan

Logotye Håll Öland rent
Sidan uppdaterad 15 mars 2021 Kommentera sidan