Du är här: Start/Bygga, Bo & Miljö/Energi, klimat och miljövård/Strandstädning - Ren Ostkust

Ren Ostkust - för dig som vill bli kusträddare!

Har du hittat skräp här på södra Öland och vill göra något åt det? Ren Ostkust ersätter strandstädarkartan och går bra att använda även på andra platser än längs kusten. I appen och på webben kan du planera och kommunicera städinsatser.

Ren Ostkust

Skräp har stor påverkan på miljön liksom på ekonomi, säkerhet och hälsa i samhället. Ren Ostkust-kartan främjar och underlättar städinsatser för alla frivilliga, entreprenörer och kommuner.

Syftet är att hjälpas åt för att minska mängderna marint skräp. Det finns många olika källor till det marina skräpet och oftast har det sitt ursprung från land. Därför går det fint att rapportera områden som inte ligger vid kusten i kartan också. Här hittar du Ren Ostkust-kartan på webben.

RenOstkust-kartan – så fungerar den!

För att komma igång med tjänsten laddar du ner appen "Ren Ostkust" via Google Play eller App Store. Du kan också använda dig av Ren Ostkust här på webben.

I kartan placerar du ut olika markeringar beroende på åtgärd. Välj en kategori, skriv några rader i ärendebeskrivningen och bifoga gärna bild så gör du det lättare för andra skräpplockare att få en uppfattning om platsen.

Kategorier

Städat

"Städat" används om du har städat ett område och slängt skräpet. Symbolen för "Städat" kommer att synas med grön markering i kartan när du skickat in din rapport.

Städbehov

"Städbehov" använder du för att markera ut en plats där det finns ett städbehov. Kategorin används för att uppmärksamma och inspirera frivilliga till en städinsats. Om det är stora objekt som måste hanteras av kommunen bifoga en bild och beskrivning i ärendebeskrivningen. "Städbehov" symboliseras med röd markering i kartan när du skickat in rapporten.

Planerad städning

"Planerad städning" används när du planerar att städa ett område och vill bjuda in fler frivilliga. "Planerad städning" symboliseras, när du skickat in rapporten, med blå markering i kartan.

Hämta skräpplockarmaterial

Mörbylånga kommun erbjuder frivilliga skräpplockare skräppåsar. Dessa finns att hämta på följande platser:

  • Färjestaden: kommunens förråd, Industrigatan 14 mellan kl. 7-16
  • Mörbylånga: kommunhusets entré mellan kl. 8-16
  • Södra Möckleby: vid mataffärens entré
  • Ottenby fågelstation
  • Gräsgårds hamn
  • Stenåsa bokhandel

Lämna skräpet

Det går utmärkt att lämna skräpet på återvinningsstationerna eller återvinningscentralerna men även på de platser som anges som hämtplats i Ren Ostkust-kartan. Det är extra bra om du sorterar plast separat, då kan det återvinnas enklare.

Stort tack för din insats!

I arbetet mot den marina nedskräpningen är era rapporter och insatser till stor hjälp – tillsammans skapar vi en renare ostkust! Stort tack för din insats!

Om Ren Ostkust

Ren Ostkust har utvecklats ur ett strandstädarprojekt som startade 2012 på Västkusten. Projektet finansieras av Naturvårdsverket och omfattar Kalmar läns kustkommuner, Valdemarsvik och Söderköping.

Sidan granskad 12 juli 2021 Kommentera sidan