Du är här: Start/Trafik & Resor/Gator och trafik/Snöröjning/Fastighetsägarens ansvar

Fastighetsägarens ansvar

Gnistrande vit snö bäddar in trädgården i en vacker och skyddande skrud, men tyvärr faller snön även där vi inte vill ha den, till exempel på garageuppfarten. Här hittar du information som kan vara bra att veta för dig som fastighetsägare gällande snöröjning!

Visst finns det skillnad på snö och snö. Lätt, fluffig snö som nyss fallit en kall dag går ofta att bara borsta bort med en piassavakvast. Vårens tunga blötsnö kan däremot kännas övermäktigt tung att få upp på skyffeln.

Skotta inte ut snö på gatan

  • Den snö som du skottar ut på gatan kan medföra trafikfara och riskerar att föras in på grannens infart när plogbilen kommer.
  • För trafiksäkerheten, och för att snöröjningsfordonen ska komma fram på gångbanor och gator, ber vi att du ser över dina träd och buskar mot gatan. Om du har buskar eller träd som sträcker sig ut över gata eller gångbana ska du se till att det finns fri höjd för trafikanterna. Den fria höjden som krävs är över gång- och cykelbana minst 3,2 meter och över körbana minst 4,6 meter. Tänk också på att snö, is och rimfrost får grenarna att hänga ner mer än vanligt på vintern.

Underlätta för snöröjarna

  • Undvik att parkera på gatan vid snöfall. Fordon som avsevärt försvårar snöröjningen och är felparkerade kan vi behöva flytta.
  • Placera gärna din brevlåda på en flyttbar ställning en bit från vägkanten, så att tidningsbud och brevbäraren kan nå den med sina fordon.
  • Sopkärlen ska vara lätt åtkomliga den dagen du har sophämtning. Under vintern kan både postlådan och sopkärlen flyttas och anpassas utifrån den växande plogvallen.
  • Märk upp (med pinnar, käppar) låga staket, häckar, buskar eller annat i närheten av tomtgräns som kan vara svåra för maskinförarna att se när snödjupet ökar.
Sidan granskad 16 september 2021 Kommentera sidan